Ct

Sunday, April 27, 2014

resepi: sambal tumis belimbing hitam pahang mudah

Assalamualaikum,

pernah makan sambal hitam tak or ada yang panggil sambal belimbing. Di pahang lebih-lebih lagi belah hulu pahang, sambal belimbing hitam ni sangat lah glemer you..nak buat sambal ni senang jer..cara basic nak buat sambal. Cuma yang malasnya nak buat belimbing buluh tu jadikan belimbing hitam..aduyoiiiii..tapi resepi family saya mudah jer. Biasa resepi akan berubah mengikut citarasa masing-masing. Ni resepi style keluarga saya orang pahang..mak mertua ku jua orang pahang..orang lepeh..maybe orang pahang lain..lain pula resepi dia..kan????

Ni la rupa belimbing buluh..comel jer..tak besar pun macam belimbing biasa tu dan rasa sangat masam. Ni officemate saya bagi. Terima kasih k.hajar.muahhh



cara-caranya buat belimbing hitam:
belimbing buluh ni ikut la berapa banyak yang nak guna. kalau nak buat banyak, rebus la banyak boleh buat stok untuk makan akan datang. Apa yang saya faham ada 2 cara nak buat belimbing hitam ni.

1- Ibu saya ajar, bersihkan belimbing buluh dan rebus belimbing tanpa air..(kahkahkah...bagi saya ni bukan kira rebus da sebab tak de air..hehehe)..ok, jangan derhaka dengan resepi ibu yer..rebus belimbing buluh sampai kering dan menjadi hitam..( kalau tak nak kering sangat pun tak ape, asalkan tekstur dia berubah jadi hitam)  Sebab belimbing buluh ni dia ada air sendiri. so, nanti air tu akan keluar.

2- Mak mertua saya, tokki saya pun cakap bende yang sama..bersih belimbing buluh, rebus dengan air yang agak boleh tutup la belimbing tu. Lupa nak pesan, mesti la guna api yang perlahan yer. Tunggu sampai belimbing tu tukar colour jadi warna hitam. Siap!! Balance air tu boleh buat jus..walaaa..(tak pernah minum pun tapi mak mertua saya buat macam tu)

ok, sekarang baru kita boleh belaja cara buat sambal tumis belimbing hitam:

Bahan-bahannya untuk 2 orang makan:

2 biji bawang merah
6 biji cili api ( kalau nak pedas, boleh tambah lagi)
segemgam ikan bilis
10 biji belimbing hitam ( nak lebih or kurang begantung pada cita rasa, belimbing ni rasa dia masam)
sedikit garam dan gula untuk perasa.

cara-cara:
1-semua bahan-bahan ditumbuk..ok, sebab saya malas biasanya saya guna jer blender yang kering tu..
2-tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi.

macam ni rupa dia....berminat, boleh la cuba.







1 comment: